La Festa Major de Sitges va començar amb l’Agrupació de Balls Populars de Sitges celebrant el seu tradicional Pregó Satíric de Festa Major al Palau del Rei Moro a les 19.30h. Jordi Cubillos repassà, en forma de sàtira i amb sentit de l’humor, l’actualitat de la festa. Coincidint amb aquest acte també es va presentar la Pubilla i l’Hereu de l’entitat, es va homenatjar al soci d’enguany que va ser la Marta Casterad, i també, es va donar la benvinguda als nous cabeçuts d’en Santiago Rusiñol i Enric Morera, que substitueixen els antics. L’acte va ser presentat pel president de l’entitat, Xavier Salmerón i Carbonell.
Posteriorment, i un cop inaugurades les Barraques, va arribar el torn del tradicional Pregó de la Festa Major, que va anar a càrrec de l’escriptor i professor de literatura Xavier Gimeno, serví per donar el tret de sortida oficial a la celebració.
La vigília
Com és característic de la festa sitgetana, l’Entrada de Grallers va marcar l’inici dels actes més tradicionals. El Cap de la Vila va tornar a omplir-se per rebre els músics de la festa, amb les colles de sac de gemecs i flabiol i tamborí al capdavant. Després, les diverses colles de grallers locals, amb l’Escola de Grallers de Sitges, els Marcets, Maricel i La Sitja. Un cop els músics van anar desfilant pel carrer major cap a la Plaça de l’Ajuntament, la cobla Sitgetana va prendre posicions a l’entarimat del Cap de la Vila per interpretar La processó de Sant Bartomeu i La Festa Major, que va donar pas a la primera de les sortides dels balls, entremesos i bèsties de foc, a les dues del migdia, amb la repicada de campanes i l’encesa dels 21 morterets.
A la tarda, la Processó Cívica va tornar a tenir el màxim protagonisme, amb el recorregut entre l’avinguda d’Artur Carbonell, a casa del president de la Comissió, fins al domicili del pendonista, al carrer del Garraf, on es va recollir el tabernacle de Sant Bartomeu, per portar-lo fins a l’Església Parroquial.
A les onze de la nit, el castell de foc va tornar a congregar milers de persones al passeig de la Ribera i el passeig Marítim, que s’afegien a la multitud d’embarcacions que veien l’espectacle des del mar. Un any més, l’efecte del ritme dels timbals sitgetans, les enceses de l’església, les palmeres o els coets llençats des dels espigons van fer les delícies dels assistents. Després de netejar l’espai des d’on es llença el castell de foc, els gegants van ser els primers en baixar per les escales de la Punta, seguits dels balls i van tancar aquesta sortida nocturna els balls de Diables, el Drac i l’Àliga. La revetlla sardanista i la revetlla de Festa Major van servir per tancar la vigília i entrar en les primeres hores del 24 d’agost.
Sant Bartomeu
La Matinal va arrencar la jornada del Sant Patró, amb l’especial desfilada dels entremesos, balls populars i repartiment de flors. Abans de l’Ofici, el batlle de Sitges, Miquel Forns, va rebre el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, que va signar el Llibre d’Honor i va acompanyar les autoritats locals a l’Ofici, presidit pel rector, Mossèn Josep Pausas. El Ball dels Pastorets, que enguany celebra el seu 35è aniversari, va realitzar l’ofrena de l’Ofici.
La Sortida d’Ofici, amb tots els balls i els músics actuant alhora va crear un altre dels moments màgics de la festa, instant que es va cloure amb la interpretació d’Els Segadors, a càrrec de la banda.
A la tarda, la Processó de Sant Bartomeu es va veure amenaçada per uns núvols de tempesta, però finalment es va poder desenvolupar amb normalitat, des del principi fins a l’Entrada de Sant Bartomeu, moment culminant de la celebració. Per a molts joves, però, encara quedaven forces per gaudir de la ballada final, un acte que va tornar a omplir la plaça de l’Ajuntament de barrets de palla i samarretes amb dissenys propis. El Drac i l’Àliga van realitzar les seves enceses, que van ser seguides amb entusiasme pel públic. Acte seguit, va arribar el torn dels geganters, que es van deixar les últimes forces per fer ballar els Gegants de la Vila, els Cubanitos i els Gegants Moros, al ritme de les colles de gralles sitgetanes, que es van repartir en dos entarimats a banda i banda de la façana de l’Ajuntament.
A la nit del 24 d’agost va arribar l’únic acte que es va veure afectat per la pluja: a mitja actuació de l’orquestra La Banda Puig es va haver de suspendre la vetllada i també l’actuació prevista posteriorment de diversos discjòqueis.
Sant Lli
La cloenda de Festa Major va arribar aquest diumenge amb Sant Lli. Amb un to festiu, l’Hort de Can Falç va acollir el recuperat Vermut de Sant Lli, que va servir de punt de trobada i valoració entre els integrants de la festa. A la tarda, la diada castellera va reunir els amfitrions, la Colla Jove de Castellers de Sitges, amb els Castellers de Les Roquetes i els Minyons de Terrassa. La Plaça de l’Ajuntament va ser el testimoni d’un castell de nou, realitzat pels terrassencs, que van fer-hi els millors castells. A més del tres de nou, van descarregar el pilar de sis i la torre de vuit amb folre, mentre que els va caure un primer intent de quatre de vuit amb l’agulla, que posteriorment van carregar.
Els amfitrions, la Colla Jove, van completar una bona actuació amb alguns dels castells més complexos de la gamma de set pisos: el cinc de set, el set de set i el quatre de set amb l’agulla. Al seu costat, els Castellers de les Roquetes van fer castells de sis pisos, amb la torre de sis com a principal construcció.
A la nit, diversitat d’ofertes per completar Sant lli: concert d’orgue a la parròquia, un molt concorregut concert al passeig de la Ribera amb discjòqueis i la tradicional revetlla sardanista de cloenda, amb la Cobla Maricel, a la platja de Sant Sebastià. Una música de cobla que serveix per tancar la Festa Major de Sant Bartomeu 2013.